>

Så kunde Allsvenskan i segling komma närmare sin publik – trots pandemin

Allsvenskan i segling i Sverige och de andra nordiska seglingsligorna använder SAP Sailing Analytics, en av världens mest avancerade lösningar som anpassats för segling.

Under mer än 35 tävlingar under 2021 i Sverige, Finland, Danmark och Norge kan man i realtid följa hur seglarna presterar i sina båtar – och samtidigt servera matnyttig statistik till alla fans som följer tävlingarna på plats eller hemifrån.

SAP Sailing Analytics är en molnbaserad lösning som utvecklats speciellt för tävlingssegling. Sedan 2011 har den samlat data från över 17 000 deltävlingar under 400 tävlingar och genomfört en miljard systeminteraktioner per år. SAP Sailing Analytics hjälper seglingsförbunden att digitalisera sin verksamhet med hjälp av intelligent teknik som anpassats för de speciella behov som finns inom seglingen.

Lösningen bygger på IoT (sakernas internet), artificiell intelligens, analys och minnesbaserad databehandling. Seglare, tränare och klubbar över hela Norden kan använda SAP Sailing Analytics för att hantera sina tävlingar – samtidigt som publiken kan följa båtarna och få liveuppdateringar när de följer en tävling från strand. Den visar liveresultat, analyser och rapporter efter loppet som gör att ännu fler kan ta del av seglingsupplevelsen.

Den senaste tekniken från Hempel World Cup Series till de nordiska seglingsligorna

Under den senaste Hempel World Cup Series och Aarhus 2018 Hempel Sailing World Championships användes SAP Sailing Analytics av seglare och tränare för att få bättre beslutsunderlag att analysera sina prestationer, upptäcka mönster och segla ännu bättre under nästa tävling.

Cirka 150 000 seglare och tränare inom 120 klubbar i de nordiska seglarligorna kan nu också analysera genomförda manövrer, seglade distanser och vinnande banor. Med analysmotorer för realtidsdata och datautvinning kan de göra analyser av olika tidsperioder och perspektiv – och skapa rapporter direkt efter loppet för omedelbar analys.

– Bättre insikter hjälper inte bara seglarna att prestera bättre och unga talanger att bli morgondagens hjältar. Det gör också seglingen mer attraktiv. Segling är inte längre en sport som du bara förstår om du aktivt deltar. SAP gör seglingen mer tillgänglig för en bredare publik när de från strand kan följa allt som sker på vattnet, säger Mikael Forsberg, Head of Platform & Technologies på SAP i Sverige och Norge.

Den perfekta matchningen i pandemitider

Det är svårt att följa en segelregatta på plats eller via media utan information om vem som leder. Men data kan minska komplexiteten inom segling, speciellt under pandemitider när begränsningar och regler för alla sportevenemang gör det svårt att interagera med fans och åskådare. Därför blir det ännu viktigare att kunna visa mer detaljerad information om tävlingen under sändning och göra kommentatorn ännu mer insatt.

Under de nordiska seglingsligorna visar SAP hur man använder komplex data och hjälper till att interagera med en publik på över 800 000 personer genom att omvandla data till värdefull information och göra segling mer begriplig.

IoT-data från märken, båtar och vindsensorer bygger en digital tvilling av en segelbåtstävling som hjälper till att visualisera komplexiteten i segling för media och kommentatorer. Med en minnesabaserad databasteknik analyseras enorma mängder seglingsdata blixtsnabbt. En vindbaserad ledartavla visar när som helst vem som leder under loppet och hjälper till att förutsäga vem som ska vinna loppet. Därför använder SAP maskininlärning för att i realtid utläsa vindriktning och manövrar.

Här finns mer information om SAP och segling:

Experienced Sports Sponsorship

SAP Sailing Analytics

 

Om SAP

SAP:s strategi är att hjälpa varje företag att fungera mer intelligent. Som marknadsledande inom företagsmjukvara hjälper vi företag av alla storlekar och inom alla branscher: 77 procent av världens transaktionsbaserade omsättning går genom ett SAP-system. Vår teknik för maskininlärning, sakernas internet (IoT) och avancerad analys gör att våra företagskunder kan skapa intelligenta verksamheter. SAP hjälper enskilda personer och organisationer att få djupa affärsinsikter och underlättar samarbete som vässar deras konkurrensförmåga. Vi förenklar tekniken så att kunderna kan använda vår programvara när och hur de själva vill – utan avbrott. Vår heltäckande svit av applikationer och tjänster gör att företag och offentliga verksamheter inom 25 olika branscher över hela världen kan vara lönsamma, hela tiden anpassa sin verksamhet och göra skillnad. Med ett globalt nätverk av kunder, partner, anställda och experter bidrar SAP till en fungerande värld och att göra människors liv bättre. Mer information finns på www.sap.com/sweden och news.sap.com/sweden.