>

SAP och Unilever satsar på blockkedjor för att minska avskogning kring palmolja 

SAP och Unilever lanserar tillsammans ett nytt pilotprojekt inom GreenToken by SAP. Syftet är att öka spårbarheten och synligheten i Unilevers globala leveranskedja av palmolja med hjälp av blockkedjeteknik.

Råvaror som palmolja är ofta en blandning av fysiskt identiska råvaror från både verifierat hållbara och icke verifierade källor efter att den första delen av leveranskedjan är passerad. Det gör att ursprungsinformationen antingen döljs eller går förlorad.

Unilever har genomfört ett framgångsrikt test i Indonesien där man använt GreenToken för att köpa mer än 188 000 ton oljepalmsfrukt. Lösningen gjorde det möjligt för Golden Agri-Resources och andra leverantörer till Unilever att skapa så kallade tokens som visar materialflödet av palmolja genom hela leveranskedjan och fångar de unika egenskaper som är kopplade till oljans ursprung.

– Med GreenToken vill vi ge samma spårbarhet och insyn i leveranskedjan för bulkråvaror som du får genom att skanna en streck- eller QR-kod på vilken konsumentprodukt som helst. Med vår lösning kan företag redovisa hur stor andel av palmoljeprodukterna de köpt som har ett hållbart ursprung och sedan spåra oljan ända fram till slutkonsumentprodukten, säger Nitin Jain, medgrundare och general manager för lösningen GreenToken by SAP.

– Teknik är en viktig del för att kunna öka synlighet och transparens i våra egna leveranskedjor för palmolja. Genom att delta i det här pilotprojektet tillsammans med SAP och Unilever har vi fått användbara insikter i hur man framgångsrikt kan förmedla information mellan olika aktörer i leveranskedjan, säger Anita Neville, hållbarhets- och kommunikationschef på Golden Agri-Resources.

Med GreenToken-lösningen kan Unilever praktiskt taget i realtid spåra, verifiera och rapportera ursprunget och vägen som palmoljan färdas genom sina långa och komplexa leveranskedjor.

– Unilever har som mål att uppnå en avskogningsfri leveranskedja senast 2023. Med blockkedjeteknik kan företag som vårt spåra sina leveranskedjor för att säkerställa att de varor vi köper respekterar människor och miljö. De resultat vi sett i vår pilot med GreenToken by SAP har varit lovande. Det har blivit den senaste byggstenen i vår teknikbaserade strategi för att säkerställa en mer spårbar och transparent leveranskedja, säger Dave Ingram, inköpsansvarig på Unilever.

Om SAP

SAP:s strategi är att hjälpa varje företag att fungera mer intelligent och hållbart. Som marknadsledande inom företagsmjukvara hjälper vi företag av alla storlekar och inom alla branscher: SAP:s kunder står för 87 procent av världens globala handel. Vår teknik för maskininlärning, sakernas internet (IoT) och avancerad analys gör att våra kunder kan skapa intelligenta verksamheter. SAP hjälper medarbetare och organisationer att få djupa affärsinsikter och underlättar samarbete så att de behåller försprånget till konkurrenterna. Vi förenklar tekniken så att kunderna kan använda vår programvara som de själva vill – utan avbrott. Våra heltäckande applikationer och tjänster för 25 olika branscher gör att företag och offentliga verksamheter över hela världen kan vara lönsamma, hela tiden anpassa sin verksamhet och göra skillnad. Med ett globalt nätverk av kunder, partner, anställda och experter bidrar SAP till en fungerande värld och att göra människors liv bättre.

För mer information, kontakta:

Ulrika Wass
Head of Nordic & Baltic Communications, SAP
+46 73 827 1074
ulrika.wass@sap.com

Mikael Westmark
Presskontakt, Westmark Information
+46 707 339810
mikael@westmark.se

Mer information finns på www.sap.com/sweden och news.sap.com/sweden.