>

Ny app visar Coldplay-fans grönaste vägen till sommarens konserter

Coldplay har som mål att deras ”Music of The Spheres World Tour” ska bli den mest hållbara och miljövänliga någonsin. Därför har de i samarbete med SAP tagit fram en app som ska göra hela konsertupplevelsen underhållande, inkluderande och koldioxidneutral. Appen ska hjälpa svenska fans att hitta den bästa resvägen när Coldplay uppträder i Göteborg vid fyra tillfällen under juli.

Hur man tar sig till och från en konsert är viktigt. Många vet inte att publikens resa till och från en konsert faktiskt är en av de saker som bidrar mest till en turnés sammanlagda koldioxidutsläpp.

Coldplay är ett av de mest kända och klimatmedvetna banden i världen. Nu vill man att den nya turnén ”Music of the Spheres World Tour” ska bli den mest hållbara och miljövänliga någonsin. Det ska bandet uppnå genom att öka stödet för grön teknik, arbeta för att minska de totala koldioxidutsläppen och få sina fans att minska sitt koldioxidavtryck med 50 procent – jämfört med världsturnén under 2016 och 2017.

Hittills har världsturnén fått över 350 000 fans i fler än 150 länder att ladda ner appen. Svenska fans får också möjlighet att använda appen när bandet spelar fyra konserter på Ullevi i Göteborg den 8, 9, 11 och 12 juli.

En app med gröna ambitioner för konsertupplevelsen

Det är i samarbete med mjukvaruleverantören SAP som Coldplay har utvecklat och lanserat appen #MusicOfTheSpheresWorldTour. Den kombinerar interaktiva och häftiga upplevelser med funktioner som hjälper fansen att fatta mer miljövänliga beslut när de reser till och från konserten. Appen ger också tillgång till exklusiva videor, bilder, musik från livekonserter, uppdateringar från bandet och annan underhållning i form av spel och interaktiva aktiviteter med AR (augmented reality).

– Coldplay och SAP delar ett gemensamt och djupt engagemang för hållbarhet, och vi är glada över att tillsammans med dem göra turnén så miljövänlig som möjligt. Med vår teknologi och våra lösningar ger vi organisationer över hela världen möjlighet att skapa hållbar förändring, säger Christian Klein, CEO för SAP.

I appens resedel får publiken förslag på olika färdsätt med hjälp av visualiseringar som visar hur mycket koldioxid de olika resalternativen släpper ut – bil, taxi, tåg, kollektivtrafik, cykel, promenad eller flyg. Coldplay använder sedan informationen för att se publikens koldioxidavtryck så att de kan kompensera för utsläppen. De konsertbesökare som väljer hållbara resealternativ belönas med rabattkoder i Coldplays webbutik.

– Under de senaste åren har vi funderat på hur vi ska få in hållbarhet i själva hjärtat på vår turné. Appen spelar en stor roll för att lyckas med det. Vi är verkligen stolta över samarbetet med vår partner SAP. De har skapat en effektfull och engagerande app som hjälper våra fans att välja mer hållbara sätt att resa till våra konserter, säger Coldplay.

Blind Coldplay-fan gjorde appen ännu bättre

Under tiden som SAP-teamet arbetade med appen tog ett Coldplay-fan från Mexiko kontakt för att berätta om sina utmaningar som blind.

– Jag har varit blind sedan födseln och behöver skärmläsare för att jobba och ta del av underhållning. För mig är det viktigt att blinda människor får samma möjligheter som andra att komma åt interaktivt innehåll. Genom att ta kontakt med SAP ville jag se till att appen skulle kunna användas också av blinda fans, säger den anonyme supportern som själv är ljudtekniker.

SAP tog fasta på detta. För att förbättra tillgängligheten för sin app samarbetade SAP Academy for Engineering med den blinda supportern och tre blinda SAP-anställda. Utvecklingsteamet arbetade fram detaljer som knappar på skärmen och beskrivningar av bilder där funktionerna lästes högt tillsammans med användbara tips.

– Vi har en övertygelse på SAP om att mångfald är drivkraften bakom både innovation och bättre upplevelser för anställda, kunder och partners, säger Christian Klein.

Upplev appen du också. Ladda ned Coldplays #MusicOfTheSpheresWorldTour-app till iOS och Android eller titta på Music Meets Sustainability: SAP and Coldplay Launch Tour App video.

Om SAP

SAP:s strategi är att hjälpa varje företag att fungera mer intelligent och hållbart. Som marknadsledande inom företagsmjukvara hjälper vi företag av alla storlekar och inom alla branscher: SAP:s kunder står för 87 procent av världens globala handel. Vår teknik för maskininlärning, sakernas internet (IoT) och avancerad analys gör att våra kunder kan skapa intelligenta verksamheter. SAP hjälper medarbetare och organisationer att få djupa affärsinsikter och underlättar samarbete så att de behåller försprånget till konkurrenterna. Vi förenklar tekniken så att kunderna kan använda vår programvara som de själva vill – utan avbrott. Våra heltäckande applikationer och tjänster för 25 olika branscher gör att företag och offentliga verksamheter över hela världen kan vara lönsamma, hela tiden anpassa sin verksamhet och göra skillnad. Med ett globalt nätverk av kunder, partner, anställda och experter bidrar SAP till en fungerande värld och att göra människors liv bättre.

Mer information finns på www.sap.com/sweden och news.sap.com/sweden.

SAP Press Roompress@sap.com

 

Presskontakt
Ulrika Wass
SAP Head of Nordic & Baltic Communications
telefon: +46 73 827 1074
e-mail: ulrika.wass@sap.com