>

SAP gör alla utvecklare till generativa AI-utvecklare

Under eventet SAP TechEd 2023 i Bangalore, Indien, har SAP lanserat ett stort antal nya generativa AI-funktioner och innovationer som gör att utvecklare på alla nivåer kan använda AI i sina verksamheter. Bland annat nya SAP Build Code-lösningar som underlättar lågkodsutveckling och stöds av Joule, det generativa AI-verktyg som SAP lanserade nyligen.

– Dagens dynamiska teknik- och affärslandskap innebär att varje utvecklare också måste behärska AI. Med de nyheter vi lanserar på TechEd hamnar utvecklarna nu i centrum av AI-revolutionen. Med allt från avancerade AI-kodverktyg till en heltäckande lösning för att skapa generativa AI-tillägg och applikationer på SAP Business Technology Platform får utvecklarna det som behövs för att förändra hur företagen bedriver sin verksamhet, säger Juergen Mueller, CTO och medlem av SAP:s styrelse.

För att kunna se ett tydligt affärsvärde av att använda generativ AI, är det avgörande att ha ett effektivt samarbete mellan professionella och lekmannautvecklare. SAP lanserar därför nya SAP Build Code-lösningar som effektiviserar samarbetet mellan utvecklare som använder de lågkodslösningar som lanserades på TechEd 2022.

SAP Build Code-lösningarna är byggda för SAP-applikationer och SAP-ekosystemet. De är optimerade för Java- och JavaScript-utveckling och erbjuder AI-drivna produktivitetsverktyg för utvecklare. SAP Build Code drar också nytta av kraften hos SAP:s nya generativa AI-verktyg Joule – en AI-assistent som verkligen förstår affärer. Med hjälp av Joule kan företag bli mer produktiva och bygga in möjligheter för kodgenerering i datamodeller, applikationslogik och skapande av testskript.

Bra data är grunden för bra AI. Därför fortsätter SAP HANA Cloud att utveckla dataanvändningen genom att lägga till nya funktioner för vektordatabaser till sina multimodeller utan extra kostnad. Vektordatalager hanterar ostrukturerad data – som text, bilder eller ljud – för att ge långtidsminne och bättre sammanhang till AI-modeller. Det gör det enkelt att snabbt hitta och hämta liknande objekt. Användare kan till exempel söka efter leverantörer baserat på språket i deras kontrakt för att undersöka betalningshistorik och spåra individuella beställningar.

Dessa kraftfulla nya vektordatabasfunktioner förbättrar interaktionen mellan stora språkmodeller och en organisations verksamhetskritiska data. Innovationen hjälper SAP-utvecklare att få helt nya datainsikter inom ett säkert, privat ramverk som använder branschspecifik kunddata för att minska felaktigheter.

AI Foundation är en ny heltäckande lösning för utvecklare som vill skapa AI- och generativa AI-drivna tillägg och applikationer på SAP Business Technology Platform (BTP). Den hjälper utvecklarna att ytterligare öka sina möjligheter och bli mer effektiva. AI Foundation innehåller allt som utvecklare behöver för att börja skapa färdiga AI-verktyg på SAP BTP – från färdigpaketerade AI-tjänster och tillgång till de främsta stora språkmodellerna till vektordatabasfunktioner och AI-runtime- och livscykelhantering.

Den snabba tekniska innovationstakten har drivit upp den globala efterfrågan på skickliga utvecklare. Därför utökar också SAP möjligheterna till inlärning. Som en del i åtagandet att vidareutbilda två miljoner yrkesverksamma till 2025 och komplettera det kostnadsfria utbudet av AI-inlärning som redan är tillgängligt, lanserade SAP i dag en ny rollbaserad certifiering och gratis inlärningsresurser för backend-utvecklare som använder ABAP Cloud-utvecklingsmodellen (ABAP är SAP:s programmeringsspråk).

De två nya kurserna som täcker ABAP-utvecklingsverktyg på SAP BTP och SAP S/4HANA är tillgängliga på SAP Learning. De är designade för agil och molnkompatibel affärstransformation och ger utvecklare kompetens att bygga molnklara tillägg som är anpassade till SAP:s clean core-strategi.

SAP har gått med i Stanford HAI (Institute for Human-Centered AI) Corporate Affiliate Program. Forskare och ingenjörer på SAP kommer att arbeta med Stanfords akademiska samfund, inklusive forskningsfakultet och studenter, i skärningspunkten mellan generativ AI och affärsverksamhet.

För detaljer om alla nyheter som lanseras på SAP TechEd 2023, besök vår nyhetsguide här.

Om SAP

SAP:s strategi är att hjälpa varje företag att fungera mer intelligent och hållbart. Som marknadsledande inom företagsmjukvara hjälper vi företag av alla storlekar och inom alla branscher: SAP:s kunder står för 87 procent av världens globala handel. Vår teknik för maskininlärning, sakernas internet (IoT) och avancerad analys gör att våra kunder kan skapa intelligenta verksamheter. SAP hjälper medarbetare och organisationer att få djupa affärsinsikter och underlättar samarbete så att de behåller försprånget till konkurrenterna. Vi förenklar tekniken så att kunderna kan använda vår programvara som de själva vill – utan avbrott. Våra heltäckande applikationer och tjänster för 26 olika branscher gör att företag och offentliga verksamheter över hela världen kan vara lönsamma, hela tiden anpassa sin verksamhet och göra skillnad. Med ett globalt nätverk av kunder, partner, anställda och experter bidrar SAP till en fungerande värld och att göra människors liv bättre.

Mer information finns på www.sap.com/sweden och news.sap.com/sweden.

Presskontakter:

Ulrika Wass
Head of Nordic & Baltic Communications, SAP
+46 73 827 1074
ulrika.wass@sap.com

Mikael Westmark
Presskontakt, Westmark Information
+46 707 339810
mikael@westmark.se