>

Fiskeri for fremtiden: bæredygtig innovation på tværs af værdikæden

Royal Greenland er en af verdens førende virksomheder indenfor fisk og skaldyr og driver en bæredygtig forretning baseret på den tredobbelte bundlinje, hvor der tages hensyn til det sociale, miljøet og økonomien – ”people, planet and profit”.

Med næsten 50 fiskefabrikker i Grønland, Canada og Tyskland samt salgsaktiviteter på alle kontinenter leverer Royal Greenland vildfanget fisk og skaldyr af høj kvalitet fra Nordatlanten og det arktiske hav til forbrugere over hele verden.

Alle virksomhedens lokationer har arbejdet tæt sammen med sundheds- og fødevareadministrationsmyndighederne under den globale corona pandemi for at opretholde en sikker drift for både ansatte og kunder og samtidig sikre at kunderne forbliver forsynet med fisk.

Lars Bo Hassinggaard, IT Chef hos Royal Greenland, mener at virksomheden vil komme igennem pandemien i god form. ”Efterspørgslen er dalet, så vi har kæmpet med salget, men internt står  vi stadig stærkt,” siger han. ”Vi har fisk der kommer ind hver dag. Vi støtter de lokale samfund. Vi har stadig et stort fokus på at holde varerne i bevægelse. Vi er i fødevareforsyningsbranchen, så det er meget vigtigt for os at holde leverancen i gang. ”

Ikke desto mindre er forsyningskæder, der involverer fisk og skaldyr, ifølge en rapport udgivet af The Nature Conservancy unikt komplekse – især dem, der er baseret på vildfanget fisk, som involverer større usikkerhed og risiko end opdrættede fisk på grund af de stadigt skiftende miljømæssige- og biologiske forhold.

”Der er en stor forskel mellem vildfanget og opdrættet,” siger Lars Bo Hassinggaard. “Vi kan ikke rigtig kontrollere vores produktivitet – hvad der kommer ind. Og det er, hvad vi prøver at opnå og overvinde ved hjælp af vores IT-systemer.”

Lars Bo Hassinggaard forklarer, at de største udfordringer i virksomhedens vertikalt integrerede fiskeri-forsyningskæde er baseret på en kombination af overvågningstiltag. Disse inkluderer opretholdelse af en løbende dialog med lokale leverandører, som f.eks. selvstændige fiskere, der fanger fra deres joller, og vigtigst af alt, at sikre, at alle fiskeriaktiviteter registreres og udføres i fuld overensstemmelse med love og regler og rapporteres til de relevante fiskeriforvaltningsmyndigheder.

For at hjælpe med at optimere denne proces har Royal Greenland implementeret SAP Integrated Business Planning for Supply Chain. Denne cloud-baserede løsning har bidraget til at fremme virksomhedens evne til at forecaste og planlægge samt forbedret transparens omkring data ved at etablere en fælles, integreret platform for salg og drift.

”Vi forsøger at digitalisere processen med at bringe fiskene ind i fabrikkerne og binde denne sammen med hele kvalitetskontrol- og registreringsprocessen,” siger Lars Bo Hassinggaard. “Vi har udviklet apps til alle disse scenarier, og vi bruger denne platform strategisk til at opbygge et tæt samarbejde med de lokale fangere.”

Som medlem af Global Sustainable Seafood Initiative har Royal Greenland også et stærkt fokus på at drive bæredygtig fiskeri i Nordatlanten og det arktiske hav.

”Vi har investeret meget i bæredygtighed på mange måder,” siger Lars Bo Hassinggaard. ”Vi bruger fiskerester til madding, og vi forsøger at udvikle nye madding metoder. Vi investerer i splinternye trawlere, der kan anvende hele fisken i produktionen eller kun efterlader meget lidt uudnyttet.”

Royal Greenland har erkendt at nøglen til at bevare deres ledende position på markedet for fisk og skalddyr ligger i innovation i hvert trin i hele deres værdikæde.  Ved at anvende teknologi såsom IoT sensorer, kombineret med deres omfattende fiskerierfaring, har virksomheden været i stand til at forbedre effektiviteten af ​​deres fangster, hvilket resulterer i reduceret brændstofforbrug og dermed reduceret CO2 aftryk.

”Vi fanger det, vi har brug for, hurtigt og effektivt. I stedet for at sejle rundt og bruge en masse brændstof, sejler vi direkte til der hvor vi kan optimere fangsten,”siger Lars Bo Hassinggaard. ”Vi er bæredygtige, og vi vil fortsætte med at være det, fordi vi vil fiske i dag, men også i morgen og om 10 år. Så vi prøver at tænke fremadrettet”.

 

Lyt til hele interviewet (på engelsk) med Lars Bo Hassinggaard, IT Chef hos Royal Greenland om bæredygtig innovation på Anchor eller Spotify

Lyt til andre episoder af In Focus (på engelsk).