>

Følelsen af at være komplet unik er under angreb af ren og skær sund fornuft

Motiveret af lige dele pisk og gulerod er danske virksomheder  i gang med at lægge deres forretningskritiske ERP-installationer op i cloud’en. En behagelig personlig sideeffekt er, at jeg nu også integrerer forretningsprocesser i stedet for kun at integrere data, når jeg arbejder i SAP’s data lab.

Det er ikke som at sælge vand i Sahara, når man som ERP-leverandør tilbyder at lægge kundens eksisterende on-premise ERP op i skyen.

Nogle kunder synes sikkert, at vi hælder vand ud af ørerne, for de kan næsten ikke få lov at lave en helt almindelig opgradering uden at få sunget en sang om lyksalighederne ved cloudens højere luftlag. Og nu er der ovenikøbet sat sidste salgsdato på adskillige løsninger, som om få år kun leveres i cloud-versioner.

Jeg kan godt forstå frustrationen. Der ligger et stort arbejde, muligvis specialudviklede tilpasninger og mange overvejelser bag de ERP-implementeringer, som virksomheder har kørende stabilt derude.

Derfor koster det på følelsen af at være unik, når fremtiden hedder private clouds eller ligefrem public clouds på et så komplekst og vitalt område som ERP. Og så er der jo samtidig en hel del organisationer, der af lovgivningsmæssige eller andre årsager ikke sådan uden videre kan lægge alle deres processer og data i skyen.

Væk med teknisk gæld

Men over lange strækninger er det ren og skær sund fornuft at skifte leverancemodel på virksomhedens digitale rygrad. Med et slag får virksomheden adgang til en masse funktionalitet. Den tekniske gæld reduceres voldsomt. Sikkerhed, fleksibilitet, dataindsigt og forsyningssikkerhed vokser.

Selvfølgelig er der også kunder, som er helt klar til cloud. Tag nu virksomheden med kun to medarbejdere til at passe en hel SAP-installation. Cloud-strategien er valgt og virksomheden går efter standarder, hvor det giver mening. For dem er det helt fint med 99% af al nødvendig funktionalitet i en public cloud. Og når de har vished for, at svartid, sikkerhed, dataetik og compliance med datalovgining ikke lider skade, så er de klar.

Kør løs med cloud-analytics

Et af de arbejdsområder, som kommer til at ændre sig meget er analytics og avanceret dataanalyse. Tidligere flyttede vi data og aggregerede data for at kunne lave analyser. Nu arbejder vi ned på den laveste record, og vi har alle data med. Men vi kan stadig lave de samme – og bedre – analyser, når vi kører løs med den analytiske værktøjskasse i cloud’en.

For mig er det en glæde, at det ikke handler om at skubbe rundt med data og integrere data. Det handler om at integrere arbejdsprocesser. Når jeg som enterprise arkitekt besøger en kunde er min fornemste opgave sådan set bare at vise, at kunden kan lave alle sine nuværende (og alle tænkelige fremtidige) analyser på det faktiske operationelle datagrundlag.

Det rullende fortov

Læg så lige dertil, at kunden med overgangen til cloud stiller sig op på et rullende fortov. Lidt ligesom ude i lufthavnen. Al den nye udvikling, alle de nye løsningsmuligheder bliver automatisk bragt til veje i produktionen. Man kan så, når behovet opstår, bare tage løsningen i brug.

Man skal ikke vente på en langsommelig opgradering, der skal passes ind i alle andre projekter. Machine Learning, Artificial Intelligence, Robotic Process Automation og hastigt voksende funktionalitet i dybde og bredde bliver noget man bare klikker på uden at skænke den underliggende integration mange tanker.

Unik DNA i cloud-ERP?

Det må da blive lidt sværere at hævde en unik DNA indlejret i virksomhedens ERP-system, når softwarefunktionaliteten i bund og grund strømmer ud af væggen fra en standadiseret dansk, europæisk eller global stikkontakt?

Næ, egentlig ikke. Husk på at man også kan tilrette cloud-ERP til de unikke finurligheder, der gør en specifik virksomhed til noget særligt. Og med en udviklingsplatform ved siden af ERP-systemet er det muligt at køre sit it-landskab i to hastigheder. Kernesoftwaren med halvårlige opdateringer og ”Continuous Integration/Continuous Deployment” af alle de nye lækre tiltag, der differentierer virksomheden.

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Oprindelig publiceret i Computerworld den 14. juni 2022.