>

Nej tak til komposterbar kode. Low-code skal ikke bryde standarder og skabe skygge-it

Analytikerne er ikke i tvivl om, at vi får et frisk pust op til en stiv kuling af low-code/no-code susende ind over de professionelle it-landskaber, men står vejrudsigten på komponerbar eller komposterbar arkitektur?

For nylig havde jeg lejlighed til at diskutere low-code/no-code med CIO’er og arkitekter fra 15 store danske virksomheder. Altså at ændre arbejdsdelingen mellem it og forretning ved at skubbe mere udviklingsarbejde ud i organisationen til eksperterne i de forskellige forretningsområder.

Anledningen var, at SAP truttede i den helt store trompet på den årlige SAP TechEd konference for udviklere og lancerede SAP Build, hvis kerne er en visuel drag and drop værktøjskasse til softwareudvikling af f.eks. apps og forretningsprocesser via low-code og no-code.

IDC spår at 100 millioner forretningsfolk vil blive involveret i produktionen af digitale løsninger i løbet af de næste ti år, og low-code fænomenet har da også en masse for sig, fordi vi har massiv mangel på it-ressourcer og udviklingskompetence.

Forståelig skepsis

Omvendt har masser af virksomheder gjort nogle smertelige erfaringer, som rejser en forståelig skepsis over for low-code.

Den vigtigste er måske risikoen for skygge-it. Fanden er jo som bekendt løs i Laksegade når en afdeling uden for it-funktionen dublerer data, opretter en lille separat database og begynder at styre eller drive deres forretning under radaren fra den samlede it-governance.

Og den er tæt fulgt af problemer med non-standard, egenudvikling og it-gæld. Mange virksomheder har for alvor købt ind på, at det koster dyrt at forlade standarden, og i fit-to-standard-workshops er de blevet stigende skarpe på at presse forretningen mod standard.

Derfor er det ikke så sært, hvis CIO’s kigger på low-code-bølgen og frygter læssevis af kode, som ikke følger standarder og som er mere komposterbar end komponerbar. RPA-bølgen har jo også givet nogle tømmermænd nogen steder, fordi robotten nedlægger arbejdet, så snart en opgradering ændrer en flig af et skærmbillede.

100 pct integreret

Composable er af gode grunde et varmt nøgleord i disse år, fordi det er så afgørende at holde fast i innovationen uden at tabe arkitektonisk stringens og dermed fremtidig manøvrerum. De færreste vil bryde ERP-systemets mange kapabiliteter op, og derfor skal ERP-systemer også passe ind i komponerbare arkitekturer.

På den baggrund kan jeg sagtens se et stort potentiale i low-code. Præmissen er naturligvis, at det foregår ansvarligt og helt på arkitekturens vilkår. Data, processer og funktionalitet skal være kompatibel, 100 pct integreret og fuldt komponerbar som i f.eks. SAP Build.

Hvor bliver det her relevant? Eksempelvis hvor opgaven er for lille og ikke forretningskritisk nok til et egentligt udviklingsprojekt med it, men samtidig er besværlig nok til, at den er værd at få teknologisk hjælp til.

Den slags it-projekter, som gør en verden til forskel for ti personer og deres dagligdag, men som aldrig er store eller vigtige nok til, at it-afdelingen nogensinde kommer til at prioritere dem.

Gør det selv

Forretningen får i stedet det her svar fra it-afdelingen: Gør det selv. Programmér en prototype i vores low-code-miljø. Vi kvalitetstjekker og ser på det, når I er klar. Hurtig innovation. Stadig fuld kontrol med data og arkitektur. Brobygning mellem it og forretning og mindre rum for fejl og miskommunikation.

I mange år har forretningen netop gjort dette hvis der skulle bruges et nyt KPI dashboard eller en ny månedsrapport. Nu vil det også være muligt, hvis man i felten øjner en mulighed for at automatisere eller afhjælpe en manuel aktion med en ny app.

Virksomheden eliminerer behovet for integrationslag i en komponerbar arkitektur, hvis den vælger en low-code-platform, der er født i rammen fra eksempelvis ERP-arkitekturen. Gjort på den rigtige måde vil low-code ikke bryde standarder og ikke være skygge-it. I stedet vil den bidrage til innovation, fordi den kan overkomme flaskehals-problemstillinger i it-afdelingen og skabe en bedre proces i samspillet mellem it og forretning.

Nej tak til komposterbar kode. Ja tak til forretningsdrevet innovation!

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Oprindelig publiceret i Computerworld den 29. november 2022.