>

Svenska Fotbollförbundet vässar analyserna i molnet

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) inleder nu en satsning för att digitalisera den svenska landslagsfotbollen.

Tillsammans med SAP levererar Capgemini det molnbaserade systemet SAP Sports One som ska hjälpa förbundet att samla och hantera information om matcher, träningar, scouting och medicinska analyser på ett och samma ställe.

 Först ut på digitaliseringsresan är det svenska dam- och herrlandslaget som börjar använda SAP Sports One i början av 2021. Därefter ska samtliga svenska landslag använda den nya lösningen.

– Vi sökte först och främst ett nytt system med förbättrat stöd för spelarutbildning. För att möta våra uppsatta mål behöver vi på SvFF samla alla landslag under ett och samma paraply och därmed arbeta med spelarutbildning på samma sätt i alla åldrar. Det system vi vill ha ska medföra minskat personberoende, vara kostnadseffektivt och ge bättre analyser. Systemet ska vara automatiserat så långt det är möjligt för att undvika inhämtning och behandling av data manuellt, säger Marika Domanski Lyfors, Chef Landslag Dam på Svenska Fotbollförbundet.

– Vi jämförde många olika system och SAP Sports One var det enda som mötte alla våra behov, fortsätter hon.

Landslagschef Marika Domanski Lyfors
BILDBYRÅN

Används redan av 77 klubbar och förbund

Bakom satsningen står SAP som tagit fram systemet och Capgemini som är integrationspartner. Tillsammans har de tidigare levererat SAP Sports One till ishockeylaget Malmö Redhawks. Totalt används lösningen av 77 klubbar och organisationer runt om i världen.

 

– SAP Sports One lanserades 2015 och används varje dag inom fotboll, ishockey, basket, handboll, skidor och rugby. All information om spelare, matcher och träningar finns tillgänglig i realtid och det möjliggör bättre analyser och att spelarnas hälsa sätts i främsta rummet. Alla våra produkter och tjänster har inbyggda funktioner för datasäkerhet och integritet – och självklart gäller det också SAP Sports One, säger Viking Bengtsberg, områdesansvarig på SAP.

 

– Vi är mycket glada över att Svenska Fotbollförbundet har valt Capgemini för att implementera en helt ny digital plattform för spelarutbildning. Capgemini säkerställer med sin breda kompetens inom molntjänster, digitalisering och dataanalys att den nya plattformen ger Svenska Fotbollförbundet rätt beslutsunderlag för att förbättra spelarutbildningen i sina landslag, säger Fredrik Hedlund, Practice Director, Package Based Solutions, Scandinavia på Capgemini, SAP:s implementeringspartner för Sports One i Norden.

 

All data i molnet ger beslutsunderlag till lagledarna

SAP Sports One är helt molnbaserat och består av olika moduler för till exempel laguttagning, träningar, scouting och spelarhälsa. All data från matcher och träningar laddas upp till systemet av användarna, via SvFF:s egna system eller andra integrationer. Den samlade information blir sedan till beslutsunderlag för respektive lagledning och fortsatt spelarutbildning.

SAP Sports One

Med hjälp av mobilappar kan alla i organisationen hantera meddelanden och även besvara enkäter och hälsofrågor. Om någon spelare blir sjuk, skadad eller behöver behandling under en samling registreras detta i Sports One. Återrapporteringen mellan SvFF och föreningarna förenklas då all data om en spelare finns i Sports One. Allt är behörighetsstyrt och det är bara rätt personer i organisationen som får tillgång till informationen.

 

Scoutingverktyget kan användas för att hålla koll på hur det går för spelare i olika ligor samt motståndare. Men det går också att registrera utvärderingar av t.ex. hotell och anläggningar, så kallade site visits, samt lösa andra praktiska frågor inför landslagssamlingar och tävlingar.

 

Mer fakta om SAP Sports One

Med hjälp av SAP Sports One kan klubbar och idrottsförbund ta ett helt nytt grepp om sin verksamhet. Programvaran är speciellt anpassad för fotboll, ishockey, basket, handboll, skidor och rugby – och den hjälper organisationer att digitalisera sin administration, träning, laghantering, scouting och spelarnas hälsa. SAP Sports One är helt molnbaserat och samlar all information om enskilda lag och spelare på ett och samma ställe som bara behöriga har tillgång till. Tränare och spelare kan använda appar för att fylla i information och hela tiden få anpassad realtidsbild av hur det går. Klicka här för mer information.

 

Kontaktpersoner

Svenska Fotbollförbundet:

Magnus Strandberg, Projektledare, 070-5190776, magnus.strandberg@svenskfotboll.se

Andreas Jansson, Kommunikationschef, 073-8304040, andreas.jansson@svenskfotboll.se

Marika Domanski-Lyfors, Chef Landslag Dam, genom kontaktpersoner ovan

Stefan Pettersson Landslag Herr, genom kontaktpersoner ovan

 

SAP:

Ulrika Wass, Kommunikationschef Norden och Baltikum, 073-8271074, ulrika.wass@sap.com
Viking Bengtsberg, Senior Account Executive, 073-3587770, viking.bengtsberg@sap.com

 

Capgemini:

Ann Hennerfors, Kommunikationschef Sverige, 0730-642073, ann.hennerfors@capgemini.com

Fredrik Hedlund, Practice Director Package Based Solutions, Scandinavia, 0705-420218, fredrik.hedlund@capgemini.com

Om Svenska Fotbollförbundet

Svenska Fotbollförbundet bildades den 18 december 1904, och är Sveriges största specialidrottsförbund. Fotbollens föreningar har sammanlagt ungefär en miljon medlemmar av vilka cirka 600.000 aktiva spelare. Tillsammans står fotbollen för en tredjedel av den samlade svenska idrottsrörelsens aktiviteter.

Svenska Fotbollförbundet har till uppgift att främja och administrera fotbollen i landet och att företräda den utom landet. Förbundet skall också arbeta för en dopingfri fotbollidrott.

Svenska Fotbollförbundet är anslutet till Sveriges Riksidrottsförbund (RF) samt till Fédération Internationale de Football Association (FIFA) och Union des Européennes de Football (UEFA). SvFF skall följa de nämnda organisationernas stadgar och regler.

Svenska Fotbollförbundets övergripande mål är att nationalsporten fotboll ska förbli Sveriges största och ledande idrott. Vi ska hålla samman elit och bredd och ha en ekonomi i balans. Våra A-landslag ska kvalificera sig för de stora mästerskapen, på damsidan är målet medalj.

Mer information om SvFF finns på www.svenskfotboll.se.

 

Om SAP

SAP:s strategi är att hjälpa varje företag att fungera mer intelligent. Som marknadsledande inom företagsmjukvara hjälper vi företag av alla storlekar och inom alla branscher: 77 procent av världens transaktionsbaserade omsättning går genom ett SAP-system. Vår teknik för maskininlärning, sakernas internet (IoT) och avancerad analys gör att våra företagskunder kan skapa intelligenta verksamheter. SAP hjälper enskilda personer och organisationer att få djupa affärsinsikter och underlättar samarbete som vässar deras konkurrensförmåga. Vi förenklar tekniken så att kunderna kan använda vår programvara när och hur de själva vill – utan avbrott. Vår heltäckande svit av applikationer och tjänster gör att företag och offentliga verksamheter inom 25 olika branscher över hela världen kan vara lönsamma, hela tiden anpassa sin verksamhet och göra skillnad. Med ett globalt nätverk av kunder, partner, anställda och experter bidrar SAP till en fungerande värld och att göra människors liv bättre. Mer information finns på www.sap.com/sweden och news.sap.com/sweden.

 

Om Capgemini

Som en global ledare inom konsult-, teknik- och ingenjörstjänster samt digital transformation ligger Capgemini i innovationens framkant. Vi möter därmed våra kunders behov inom molntjänster, digitalisering och plattformar. Med 50 års erfarenhet och en gedigen branschspecifik kompetens gör vi det möjligt för organisationer att förverkliga sina affärsmål genom ett brett spann av tjänster, från strategiarbete till drift- och förvaltningsuppdrag. Capgemini är ett ansvarstagande och multikulturellt företag med 265 000 anställda i nästan 50 länder med målsättningen att genom teknik frigöra människors energi för skapandet av en inkluderande och hållbar framtid. 2019 omsatte Capgemini tillsammans med förvärvet Altran 17 miljarder euro. Besök oss på www.capgemini.com.