>

Den virtuella medarbetaren vill se bättre ut – ny utmaning för HR

Som de flesta av oss är jag begränsad till mitt hem för arbete och privatliv.

Det har ibland fått mig att undra om jag skulle behöva ett nytt utseende, allt medan jag sneglar på bilden av mig själv under ett Teams-möte. Det är inte många saker som verkligen lyckats fånga mitt intresse under den här något inskränkta tiden, bortsett från en sprillans ny sminkpalett och nyheter inom teknik och vetenskap.

Kosmetika har alltid varit min privata hobby och nu upptäcker jag att jag nästan dagligen har lust att experimentera med och utforska mitt utseende. Till mina kollegors stora överraskning som varje dag ser en ny Nadja på skärmen. Hittills har jag inte fått några kommentarer om att jag byter utseende titt som tätt, men däremot har vi i vår ledningsgrupp ofta pratat om hur omvälvande det skulle vara om vi kunde ändra hela utseendet och upplevelsen av alla de applikationer som anställda använder.

“Jag vill ha inflytande OCH upplevelse”

Innan du lyfter på ögonbrynen och tror att jag har gått ner mig i ytliga sminktips som följd av pandemin – jag är övertygad om att vår drivkraft som medarbetare sällan varit större än nu i att försöka övervinna utmaningarna och bidra till affärsframgångar. Därför är tiden nu rätt just nu för att tänka om hur vi organiserar oss själva och våra uppgifter. I ärlighetens namn, arbetslivet har förändrats dramatiskt för många och det kommer aldrig igen att återgå till det gamla tillståndet. Det har inneburit att vi plötsligt gått från klassiskt kontorsarbete med närvaro till mer flexibla modeller i en mix av både fysisk närvaro och distansarbete, i en blandning av individuellt arbete och i större team. Man kan nog konstatera att vi hittills lyckats ganska bra med vårt ändrade arbetssätt utan nämnvärda glapp i kvalitet eller produktivitet.

Självklart saknar jag att fika med kollegor. Men utöver själva fikan saknar jag om möjligt ännu mer att kunna prata med kollegor spontant och fråga dem om råd runt utmaningar jag tampas med. Bara att kunna ställa en enkel fråga till flera kollegor leder ju ofta till flertalet bra svar och nya upplägg. Att få till kreativiteten på tvärs över olika arbetslag har blivit mycket svårare virtuellt, fastän vi vet att alla ju ”bara” är ett telefonsamtal, en chatt bort.

Det kanske inte alls behöver vara så här? Tänk om jag en måndag morgon öppnade min dator och fann en personaliserad plats som direkt tar mig till alla team och alla användningar jag arbetar med? Som – innan jag ens behöver kontakta flertalet kollegor för input – tillhandahåller den data och information som är väsentlig för mitt arbete? Det vore ett sant nöje att som medarbetare få agera som en verklig entreprenör, där jag styr över min mindre eller större verksamhet och där alla mål, handlingar, flöden från ekonomi, HR, inköp, resehantering mm står till omedelbart förfogande.

Om vi stannar i sminkbilden: skulle det inte vara fantastiskt att få en ”rejuvenating foundation” av vårt arbetssätt, och våra skärmar och appar därtill? Den goda nyheten är att vi nu i november har lanserat SAP SuccessFactors Work Zone for HR. Work Zone for HR sammanför alla applikationer (både från SAP och andra) som ett företag och en anställd använder och kopplar ihop dem både visuellt och i anslutna arbetsflöden. Personligen är jag begeistrad över detta fräscha upplägg, nästan mer än över mitt nya smink, av två skäl:

  1. Det minskar ”bruset” på arbetsplatsen och fokuserar på det som är viktigt för medarbetare och chefer

Vi delar nog alla upplevelsen av att ha 10 eller fler appar och verktyg öppna samtidigt medan vi hoppar mellan dem för att lösa våra uppgifter. Alla delar vi även den vardagliga mödan att leta efter information på olika platser, att förlita oss på kollegor som kan förmedla insikter från första ledet och att hålla oss à jour med nyheter och riktningsförändringar från olika team eller ledningen. För att inte tala om att det där extra Teams- eller Zoom-callet kanske inte alls producerar de där fantastiska idéerna och gemensamma tankearbete som behövs för att lösa en surdeg eller något innovationsuppdrag. För att till sist upptäcka att vi glömde skicka vår kollega en rekommendation eller uppskattning för den där speciella uppgiften hen fixade. Var hittar man den appen nu igen?

Medan vi anställda kämpar för att klara av alla våra uppgifter, lika kämpigt är det för våra chefer och HR att hålla oss säkra, informerade, produktiva och engagerade mitt i snabba förändringar. Idag behöver de dessutom fylla flertalet funktioner samtidigt: rekrytera och lära upp nya medarbetare, fördela kompetent personal där de behövs mest men tyvärr även avskeda medarbetare och avsluta kontrakt; möta förändrade affärsbehov; minska ångest och stress på arbetsplatsen; leda sina team framgångsrikt genom förändringar; få koll på hur de anställda mår så att de kan förbättra upplevelsen; tillhandahålla skräddarsydda utbildningar och kommunicera och återigen kommunicera. Pust, det tenderar till att bli många långa dagar för både HR-ansvariga och chefer.

  1. Den nya virtuella arbetsmiljön för medarbetaren som entreprenör

I början av 2020 kraftsamlade vi på SAP SuccessFactors för att hitta just en ny digital arbetsmiljö som hjälper anställda och chefer att bli sanna entreprenörer i sin verksamhet. Bara tio månader senare kan vi nu stolta presentera SAP Work Zone for HR på de nordiska och även internationella marknaderna. Här får varje medarbetare en personligt skräddarsydd tillgång till allt de behöver för sitt arbete, var de än är. Det inkluderar appar, guidade upplevelser och flöden, kunskaps- och databaser, direkt och spontant samarbete med alla kollegor över hela företaget, utbildningar och direkt tvåvägskommunikation.

Om du är skeptiker av naturen som jag, så kanske du nu tänker så här när du läser denna artikel:

    a)”Det är bara en av dessa daterade portallösningar som bara innehåller länkar till allt och inget”. Så är det alltså inte. Istället för att behöva klicka 15 gånger för att komma dit du vill, får du direkt tillgång till nästan vilka appar, lösningar och verktyg som helst (genom API-widgets).

b) ”Det handlar bara om att sätta smink på en gris” (i sminkmetaforen vore grisen alltså det sammelsurium av olika lösningar som en medarbetare använder varje dag). Nej, vi går mycket längre än så. Det handlar om ett enhetligt användargränssnitt, visst, men också om integrerade arbetsflöden och samarbetsverktyg som sammanför allt och alla!

Men vad väger ord mot att visa: om du blivit nyfiken och vill veta hur det faktiskt fungerar, ta en titt på den korta videon här som ger en första överblick över hur det är att arbeta i SAP Workzone for HR. Själv kommer jag fortsättningsvis att belysa olika områden i Workzone som jag tror är mest relevanta och värdefulla för varje medarbetare.

Är du redo att ta klivet in i en helt ny arbetsframtid med oss?

Av Nadja Kozlowacki, Global Presales Hub Lead for SAP SuccessFactors

Följ mig gärna på LinkedIn

 

More info on SAP SuccessFactors Workzone

Watch SAP Workzone demo