>

SAP i täten för AI-etik hos globala företag – men mycket återstår

I september 2018 släppte SAP sina riktlinjer för hur man ska använda artificiell intelligens (AI) med största möjliga etik – att bygga AI med människan i fokus, garanterad öppenhet och säker databehandling. SAP var först i Europa att ta fram AI-riktlinjer, men sedan dess har många andra företag som Microsoft och IBM följt efter.

– Vi såg det som ett nödvändigt initiativ eftersom det inte finns några gemensamma globala normer eller policyer ännu, förklarar Markus Noga, medlem i SAP AI:s etiska styrkommitté och chef för SAP Cloud Platform Business Services där AI ingår.

– Målet är inte bara att vår egen AI ska omges av etiska krav, utan också att hjälpa våra kunder att bygga och använda AI etiskt. Dessutom vill vi bidra med vår expertis i de globala AI-diskussionerna, fortsätter han.

Enligt en studie november 2018 från konsultföretaget McKinsey använder nästan hälften av företagen AI och ytterligare 30 procent har pågående pilot-projekt. Ytterligare 44 procent av företagen planerar att anlita externa leverantörer för att täcka sina AI-behov.

I den offentliga debatten är AI ibland ett kontroversiellt ämne. Att maskiner kan fatta beslut som påverkar människors liv leder till mer komplexa frågor. Hur kan de som utvecklar och säljer autonoma system se till att både leverantören och kunden får förtroende för ett AI-beslut?

Inbäddad AI i lösningar och plattformar

SAP bygger och säljer AI på flera olika sätt inom ramen för sin Intelligent Enterprise-strategi.

– Vi har AI som är direkt inbäddad i våra SAP-produkter, till exempel Cash Application som hjälper till att automatisera matchningen av fakturor och betalningsingångar i SAP S/4HANA Finance. Här arbetar vi med att hitta nya sätt att förstå hur tekniken ska användas och se till att det verkligen följer de etiska riktlinjerna, berättar Markus Noga.

SAP har också AI-plattformar som SAP Data Intelligence. Den kan en SAP-kund använda för att bygga all sin AI, vilket betyder att man kritiskt måste ifrågasätta idéer och ta fram riktlinjer och regler för en etisk användning av vår AI-plattform.

– Vi för diskussioner med kunder som handlar om allt från ansiktsigenkänning och regeringars användning av AI till vilken påverkan den har på miljön. Och det är därför som riktlinjer är så viktiga, säger Markus.

Fortfarande mycket kvar att göra

När Marcus tittar tillbaka på det första året med etiska riktlinjer för AI konstaterar han att etikarbetet har kommit en bit på vägen men att mycket återstår. Framför allt finns fortfarande mycket kvar att göra för att verksamhetsanpassa riktlinjerna så att alla nästan 100 000 medarbetare på SAP kan skapa och sälja AI på ett etiskt sätt.

Klicka här för att läsa SAP:s fullständiga AI-riktlinjer.

 

Om SAP
SAP är marknadsledande inom intelligent företagsmjukvara för den nya upplevelseekonomin. SAP hjälper företag av alla storlekar och inom alla branscher: 77 procent av världens transaktionsbaserade omsättning går genom ett SAP-system. Vår teknik för maskininlärning, sakernas internet (IoT) och avancerad analys bidrar till att företagskunder kan skapa intelligenta verksamheter. SAP ger enskilda personer och organisationer bättre möjligheter att samarbeta och att använda djupa affärsinsikter för att vässa sin konkurrensförmåga. Vi förenklar tekniken så att kunderna kan använda vår programvara när och som de själva vill – utan avbrott. Vår heltäckande svit av applikationer och tjänster gör att över 437 000 företag och offentliga verksamheter hela tiden kan anpassa sin verksamhet och kan drivas lönsamt. Med ett globalt nätverk av kunder, partner, anställda och experter bidrar SAP till en fungerande värld och att göra människors liv bättre. Mer information finns på www.sap.com och SAP:s lokala nyhetsrum https://news.sap.com/sweden/.

 

Kontaktpersoner

Susanne Kapfer

Director Integrated Communications, SAP Norden, PR och kommunikation
susanne.kapfer@sap.com
+46 (0)8 58772798
+46 (0)733 587 798

 

Mikael Westmark

Presskontakt, Westmark Information
mikael@westmark.se
+46 707 339810